Sıcak havalarda artan terleme sonucu vücuttaki sıvı oranının düşmesi konsantrasyonu azaltıyor. Sıvı dengesinin bozulması da matematiksel zekada gerileme, vücutta halsizlik, ezber yeteneğinde ve hafızada zayıflama gibi sorunlara sebep oluyor.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi diyetisyeni Mevra Çimili, özellikle öğrencilerin günde en az 1,5 litre su içmesi gerektiğini ifade ederek, terlemeyi azaltmak için hava dolaşımına imkân sağlayan keten türü giysileri önerdi.
Gençleri, hayallerini süsleyen üniversiteye taşıyacak Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) önümüzdeki hafta sonu yapılacak. Önemli sınavların hava sıcaklıklarının iyice arttığı döneme denk gelmesi, su tüketiminin önemini bir kat daha artırıyor. Diyetisyen Mevra Çimili, yaz mevsiminde vücutta terle atılan su miktarının neredeyse iki katına çıktığını söylüyor. Vücuttaki sıvılarda yüzde 2'lik bir azalmanın dikkat dağınıklığına sebep olduğunu vurgulayan Çimili, "Sıvı dengesindeki bozulma konsantrasyonu azaltır. Matematiksel zekada bozukluk, halsizlik, ezber yeteneği ve hafızada zayıflama gibi sorunlara neden olur." diyor.
Terlemeyle ortaya çıkan sıvı açığının ancak suyla dengelenebileceğini dile getiren Çimili, vücuttaki sıvı açığını gidermek için öğrencilere günde en az 1,5 litre su içmeleri tavsiyesinde bulunuyor. Vücuttaki su miktarının dengede tutulmasının hayati önem taşıdığını aktaran Çimili, gıdalarla alınan suyun, insanın ihtiyacının sadece beşte birini karşılayacağını anlattı. Çay, kahve ve kolalı içeceklerin insanın sıvı ihtiyacını gidermekten çok, kaybı daha da artırdığını söyleyen Çimili, bu nedenle sınavlara hazırlanan öğrencilerin bunlardan uzak durmasını istedi.
Suyun faydaları neler?
Su, besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında rol alır. Sindirim sonucu oluşan toksinlerin taşınmasında ve atılmasında görev alır. Cildin nem dengesini sağlayarak cildi güzelleştirir. Sesi güzelleştirir. Vücut sıcaklığını korur. Eklemlerin kayganlığını sağlar. Vücuttaki elektrolit dengesini korur. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Kabızlığı önler. Bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Emziklilik döneminde süt üretimini artırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder